Jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht.

Het kristalliseren van urinezuur in een gewricht leidt tot een vaak snel opkomende hevige ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Patiënten worden 's nachts opeens wakker van de pijn en kunnen vaak nauwelijks lopen. Behalve in de tenen kan jicht ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie, vingers of in de oorschelp.

Een verhoogde urinezuurconcentratie in het serum kan een gevolg zijn van voeding of van het onvermogen urinezuur adequaat te verwijderen:

• Vlees, met name rood vlees en orgaanvlees. Mensen die rood vlees eten hebben 40% meer kans op jicht vergeleken met mensen die weinig rood vlees eten.

• Alcoholhoudende dranken, met name bier en sterkedrank. Twee tot vier glazen wijn per week heeft géén ongunstige invloed op het risico op jicht. Alcoholgebruik leidt tot dehydratie (extra vochtverlies) en kan daarom ook een aanval uitlokken.

• Een hoge inname van zeevoedsel verhoogt de kans op jicht met 50% vergeleken met een lage inname.

• Fructosehoudend voedsel. Consumptie van fructoserijke dranken, zoals vruchtensappen maar met name frisdranken, hangt in sterke mate samen met jicht, vooral bij mannen. Bij mensen die twee of meer glazen frisdrank per dag drinken verdubbelt het risico op jicht. De grote hoeveelheid fructose kan leiden tot een verhoogd urinezuurniveau in het bloed. Erfelijke fructose-intolerantie is waarschijnlijk ook een tamelijk algemene oorzaak van jicht.

• Ook afbraak van eigen weefsel (bijvoorbeeld na tumorbehandeling met chemotherapie) kan ook een ooraak zijn van verhoogde urinezuurproductie.

• Een onvermogen urinezuur adequaat te verwijderen is erfelijk en/of kan met nierfunctiestoornissen te maken hebben; jicht komt ook vaker voor bij mensen met hartfalen.

• Ook een vergiftiging met zware metalen, zoals lood of cadmium kan jicht veroorzaken, doordat met het metaal aangetaste nieren het urinezuur niet meer uit het bloed kunnen verwijderen.

Trotseer de winter

winter

Wees goed voorbereid !

Thuiszorg

thuisverzorging

Wij helpen u graag verder !

Medicatieschema

medicatie

Hoe uw medicatie nemen ?

Sportvoeding & Supplementen

Etixx foto

Meer energie tijdens het sporten !

Cosmetica

cosmetica

Verzorging voor gezicht en lichaam

Homeopathie & Fytotherapie

homeopathie

Kruidengeneeskunde