Constipatie

Constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame defecatie (stoelgang). Gemiddeld heeft zo'n 15% van de bevolking er last van. Constipatie komt vaak voor bij het prikkelbaredarmsyndroom.

In het algemeen geldt dat men laxeermiddelen niet gedurende een lange tijd dient te gebruiken. Langdurig gebruik kan juist aanleiding geven tot het ontstaan van constipatie. Bulkvormers en osmotisch werkende middelen kunnen sommige vormen van constipatie (bijvoorbeeld in geval van een megacolon) verslechteren.

Gunstige voedingsgewoonten zijn :

• Elke dag een of twee glazen lauwwarm water drinken. Daarnaast is het belangrijk elke dag voldoende vocht te drinken: minimaal 1,5 liter per dag.

• Op vaste tijden naar het toilet gaan. De darmen houden van regelmaat.

• Voldoende lichaamsbeweging.

• Geen chocolade, snoep, kaas, eieren en producten bereid uit witmeel eten.

• Rauwe, verse groente, bonen, linzen, erwten en sojabonen eten.

• Meer vezels eten: uit vers fruit, zilvervliesrijst, muesli, volkorenproducten, gedroogde abrikozen, vijgen, dadels, pruimen, ongezouten noten, enz. Ook kan het helpen aan de maaltijd een eetlepel tarwezemelen toevoegen, bijvoorbeeld door het dessert heen. Eventueel kan bij een broodmaaltijd extra enzymen worden geslikt (verkrijgbaar als voedingssupplement).

• Inname dierlijke vetten beperken.

Trotseer de winter

winter

Wees goed voorbereid !

Thuiszorg

thuisverzorging

Wij helpen u graag verder !

Medicatieschema

medicatie

Hoe uw medicatie nemen ?

Sportvoeding & Supplementen

Etixx foto

Meer energie tijdens het sporten !

Cosmetica

cosmetica

Verzorging voor gezicht en lichaam

Homeopathie & Fytotherapie

homeopathie

Kruidengeneeskunde