Puisten en acné

Bij middelmatige of zware acne kan het nodig zijn om je door een huidarts (dermatoloog) te laten behandelen. Deze zal, naar gelang van de ernst van de aandoening, voorstellen verschillende therapieën of geneesmiddelen te gebruiken.

Als eerste stap worden lokale middelen (Ph-neutrale en anti-comedogene cleansers, tonic en gels) geadviseerd, eventueel in combinatie met:
Benzoylperoxide: is een middel dat ontsteking tegengaat, maar ook het ontstaan van mee-eters
Antibiotica in zalf of lotion: clindamycine (bijvoorbeeld Dalacin-T) of erytromycine (oa. Eryacne, Inderm)
Retinoïden: vitamine A-zuurpreparaten, zoals tretinoïne, isotretinoïne of adapaleen (bijvoorbeeld Differin).

Een moderne behandeling voor acne is de liposomale fotodynamische therapie. Hierbij wordt de acne eerst lichtgevoelig gemaakt met behulp van 5-aminolevulinezuur in liposomen en daarna met een flitslamp of andere speciale lichtbron behandeld. Deze behandeling bleek zeer werkzaam. Een groot voordeel van deze behandelmethode is dat er in tegenstelling tot de traditioneel toegepaste antibiotica geen risico op ernstige bijwerkingen is. Vaak wordt deze behandeling verward met de hieronder genoemde lichttherapie.

Traditionele middelen tegen acne zijn antibiotica uit de tetracyclinegroep. Voorbeelden zijn (bijvoorbeeld minocycline of doxycycline). Hoewel wel gevreesd wordt voor resistentie leert de ervaring dat dit eigenlijk niet optreedt; bijwerkingen worden zelden gezien. Doxycyline heeft naast een antibacterieel ook een zeker ontstekingremmend effect.
Een alleen bij ernstige acne toegepast middel is isotretinoïne, (merknaam Roaccutane(r)) dat vaak een dramatisch effect heeft, maar berucht is vanwege de soms zeer ernstige bijwerkingen. Deze variëren van overgevoeligheid voor zonlicht, korsten op de lippen en nierfalen tot zelfmoordneigingen. Bij zwangere vrouwen kunnen misvormingen van de ongeboren vrucht optreden. Patiënten moeten daarom regelmatig hun bloedwaarden laten controleren en de zon vermijden. Anticonceptie en zwangerschapstesten zijn voor vrouwen verplicht. Dit middel is door een aantal fabrikanten in onder andere de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland en Frankrijk al van de markt gehaald. Hoewel de fabrikanten van Isotretinoïne dit ontkennen, is er een sterk vermoeden dat deze actie plaatsvindt omdat zij vrezen voor rechtszaken van gebruikers.

Er bestaan sinds kort vervangende behandelingen die ook zeer werkzaam zijn zonder dat de veiligheid van de patiënt in gevaar wordt gebracht.
Meisjes en vrouwen die niet zwanger wensen te worden, kunnen baat vinden bij een speciale anticonceptiepil. Het meest doeltreffend zijn orale anticonceptiva met het anti-androgeen cyproteronacetaat.
Sommige artsen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten passen ook een (blauw)licht therapie toe. De resultaten daarvan zijn wisselend.
Alle behandelingen dienen consequent en langdurig te worden uitgevoerd. Succes kan vaak 1 à 2 maanden op zich laten wachten. Een veelgehoorde klacht is dat de acne bij de behandeling eerst erger lijkt te worden. Als middelmatige tot ernstige acne lange tijd onbehandeld blijft, ontstaan er veelal ontsierende littekens. Het is dus belangrijk om niet te lang te wachten met het zoeken van specialistische hulp. Deze littekens worden veelal met een peeling, (micro)dermabrasie of (gefractioneerde) laserablatie behandeld.

Trotseer de winter

winter

Wees goed voorbereid !

Thuiszorg

thuisverzorging

Wij helpen u graag verder !

Medicatieschema

medicatie

Hoe uw medicatie nemen ?

Sportvoeding & Supplementen

Etixx foto

Meer energie tijdens het sporten !

Cosmetica

cosmetica

Verzorging voor gezicht en lichaam

Homeopathie & Fytotherapie

homeopathie

Kruidengeneeskunde