Menopauze

De menopauze ontstaat meestal natuurlijk, maar kan ook als gevolg van chirurgische interventie (het verwijderen van de eierstokken) of door het gebruik van bepaalde medicatie worden geïnduceerd. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt is 51 jaar, maar bij sommige vrouwen treedt zij veel eerder op, dit is met name bij vrouwen die een behandeling met radio- of chemotherapie hebben ondergaan. Een zogenoemde premature menopauze wordt gedefinieerd als menopauze die optreedt voor het 40e levensjaar en komt voor bij 1-2% van de vrouwen.

In geval van ernstige menopauzale klachten wordt soms overwogen hormoonvervangingstherapie te geven. In de Verenigde Staten werd dit lange tijd veelvuldig toegepast, omdat het het risico op osteoporose en hart- en vaatziekten na de menopauze zou verlagen. In Europa is men echter terughoudend met hormoonvervangingstherapie, zeker nadat onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen als gevolg van de behandeling mogelijk een verhoogd risico op borstkanker, hartziekten en herseninfarcten hebben.

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur kan helpen bij het verminderen van opvliegers, emotionele schommelingen, lichamelijke klachten en slaapproblemen.

Trotseer de winter

winter

Wees goed voorbereid !

Thuiszorg

thuisverzorging

Wij helpen u graag verder !

Medicatieschema

medicatie

Hoe uw medicatie nemen ?

Sportvoeding & Supplementen

Etixx foto

Meer energie tijdens het sporten !

Cosmetica

cosmetica

Verzorging voor gezicht en lichaam

Homeopathie & Fytotherapie

homeopathie

Kruidengeneeskunde